Neuhuyskade 18, Den Haag
 
Telefoon 06-51414949
U hebt een conflict. Met uw buren over een overhangende boom. Of over een aanbouw aan uw huis. Of met de aannemer over de uitvoering van die aanbouw. Of over de prijs die de aannemer claimt. 
Maar het kan ook gaan over een conflict op het werk. Met uw baas. Over wat dan ook.

U wilt geen juridische procedure. Dat duurt meestal lang, kost veel geld en verziekt de verhoudingen alleen maar verder. Terwijl u juist weer on speaking terms wilt komen.
 
Mediation helpt het conflict uit de wereld, vaak sneller dan u misschien voor mogelijk houdt.  En eigenlijk altijd tegen minder kosten dan u kwijt zou zijn voor een juridische procedure.
 
Wat zijn de verschillende stappen in een mediation?
 
Afspraak met uw conflictpartij
Het beste is als u zelf met degene met wie u een conflict heeft, afspreekt dat u het conflict via mediation wilt oplossen. U neemt dan contact met mij op en ik zorg ervoor dat afspraken tussen u beiden en mij worden gemaakt.
Als u beiden besluit om uw conflict bij te leggen via mediation, leg ik u een concept mediationovereenkomst voor. Daarin leggen we een aantal zaken vast.
Klik hier voor een voorbeeld van de modelovereenkomst van het NMi.
 
Eerste gesprekken (intake)
Ik heb als regel eerst een gesprek met iedere partij afzonderlijk. Daarin kunnen beide partijen hun verhaal kwijt. Die gesprekken zijn vertrouwelijk; wat daarin wordt verteld blijft bij mij. Iedere partij bepaalt zelf wat hij in de vervolggesprekken wel of niet wil inbrengen. De eerste gesprekken dienen vooral om mij inzicht te geven in de aard van het conflict en de achtergronden die daarbij spelen.
 
Vervolggesprekken

Na de eerste individuele gesprekken volgen gezamenlijke gesprekken. Mijn rol is die van procesbegeleider. De mediator verzint niet de oplossing van het probleem, maar stelt vragen op een manier die partijen in staat stelt zelf naar een oplossing toe te groeien.
Vooraf valt niet te zeggen hoeveel bijeenkomsten nodig zijn om tot een oplossing van het conflict te komen. De ervaring leert, dat zelden meer dan 10 bijeenkomsten nodig zijn. Vaak zijn 5 à 6 bijeenkomsten voldoende.
 
Vertrouwen en geheimhouding
In een conflict vertrouwt men elkaar meestal niet meer. Tijdens de mediation wordt vooral gewerkt aan het herstel van vertrouwen. Dat is immers de basis om tot voor beide partijen bevredigende afspraken te kunnen komen.
Alles wat tijdens de mediationgesprekken besproken wordt valt onder de geheimhoudingsplicht. Dat geldt uiteraard ook voor de mediator.
 
Gespreksverslagen (als wordt afgesproken die te maken) dienen uitsluitend als geheugensteun, het zijn geen notulen die de volgende bijeenkomst worden vastgesteld en waaraan partijen kunnen worden gehouden. Dat zou een voortgang van het creatief proces naar het zoeken van alternatieven alleen maar belemmeren.

Veiligheid
Tijdens de gesprekken moeten partijen zich veilig kunnen voelen. Iedere partij mag hardop denken en mogelijke opties ter tafel brengen zonder dat de andere partij hem daaraan mag houden. Pas als partijen schriftelijk een afspraak hebben gemaakt, kan een partij daar niet meer op terug komen (tenzij met instemming van de andere partij).
 
Vrijwilligheid
Belangrijke voorwaarde om tot een geslaagde mediation te komen is vrijwilligheid. Als bijvoorbeeld een werkgever een mediation wil en de medewerker niet, kan hij niet verplicht worden om mee te doen. Ook al zou dat in veel gevallen wel een verstandige keuze zijn.
 
Vrijwilligheid geldt ook als het mediationproces loopt. Dat betekent bijvoorbeeld, dat iedere partij vrij is om de mediation af te breken als hij er om wat voor reden dan ook geen brood meer in ziet. Hij is zelfs niet verplicht om aan te geven waarom hij wil stoppen.

Vaststellingsovereenkomst
Als partijen tot elkaar zijn gekomen worden de resultaten meestal vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Ik kan een concept voor zo'n overeenkomst aanleveren.
De vaststellingsovereenkomst is een overeenkomst tussen partijen. Ik ben als mediator geen partij in deze overeenkomst.
 
Juridische betekenis vaststellingsovereenkomst
Een vaststellingsovereenkomst is net als iedere andere overeenkomst een document waarin partijen afspraken met elkaar maken. Partijen spreken iets af en kunnen elkaar daar aan houden.
 
De vaststellingsovereenkomst kan later in een rechtszaak een rol spelen, als die onverhoopt toch nog zou volgen op de mediation. De rechter kan aan de overeenkomst een zogenoemde executoriale titel geven. Dat betekent dat de afspraken zonder verdere gerechtelijke tussenkomst ten uitvoer kunnen worden gelegd. De rechter mag (en zal) echter geen vragen stellen over wat zich tijdens de mediation heeft afgespeeld. Ook partijen houden tijdens een rechtszaak geheimhoudingsplicht over wat er is gezegd tijdens de mediation. En zelfs de mediator kan niet worden gedwongen iets over het mediationproces te vertellen.