HOME | mediation in de praktijkonline mediationprocesbegeleiding bedrijvenbureau Kalfsbeeksamenwerkingtarieven | ||||||
![]() |
Neuhuyskade 18, Den Haag
Telefoon 06-51414949 |
|
online mediation
Online mediation is een nieuwe vorm van mediation waarbij partijen online contact hebben met elkaar en met de mediator. Voordelen online mediation
Belangrijkste verschil online en 'live' mediation
Bij een 'gewone' mediation ontmoeten de partijen en de mediator elkaar in één ruimte. De mediator stelt vragen en partijen antwoorden. Ze kunnen ook direct op elkaar reageren. Bij online mediation zien partijen elkaar niet. Ook de mediator heeft geen persoonlijke ontmoetingen met partijen.
Overeenkomst online en 'live' mediation
Een online mediation verschilt van een 'live' mediation eigenlijk alleen door de manier waarop partijen met elkaar en met de mediator communiceren.
Ook bij online mediation sluiten cliënten met elkaar en de mediator een mediationovereenkomst (klik hier voor een voorbeeld). En het resultaat wordt, net als bij een 'live' mediation, in beginsel vastgelegd in een door beide partijen te ondertekenen vaststellingsovereenkomst. De gedragsregels van de NMi zijn ook op online mediation van toepassing.
Hoe gaat online mediation in zijn werk?
De mediation vindt plaats op een online platform. Alleen partijen en de mediator hebben toegang tot het platform.
Iedere partij vult op het platform een intakeformulier in. De intakeformulieren zijn alleen zichtbaar voor degene die het heeft ingevuld en de mediator. Dat geeft iedere partij de ruimte zonder terughoudendheid zijn visie op het conflict en de mogelijke oplossingen weer te geven. Een partij kan er, als hij dat wil, wel zelf voor kiezen inzage aan de ander te geven. Dat is alleen verstandig als beide partijen daarvoor kiezen. Inzage geven gebeurt altijd via de mediator.
De mediator krijgt op basis van de intakeformulieren een beeld van de aard en achtergronden van het conflict en de wensen van beide partijen. Hij maakt een voorlopige diagnose van het probleem.
De communicatie vindt plaats via de mediator, dus niet rechtstreeks met elkaar. De mediator stelt aan de hand van berichten van de ene cliënt vragen aan de andere cliënt. Aan de hand van de antwoorden tracht hij partijen de verschillen te overbruggen en zo partijen dichter bij elkaar te brengen.
Nadat helderheid is verkregen over de verschillende belangen verkent de mediator de verschillende opties voor een oplossing van partijen. Hij maakt punten van overeenstemming en verschil kenbaar aan cliënten. Door middel van het stellen van vragen aan partijen stimuleert de mediator partijen zelf voorstellen te doen voor oplossing van de resterende geschilpunten.
Als partijen in de buurt zijn gekomen van een oplossing kunnen zij zelf een op het platform beschikbaar concept van een vaststellingsovereenkomst voorzien van de punten, die zij belangrijk vinden om tot overeenstemming te komen. De mediator helpt door het doen van suggesties om tot een voor beide partijen bevredigende tekst te komen.
Vaststellingsovereenkomst
Nadat overeenstemming over de vaststellingsovereenkomst is bereikt stuurt de mediator per post drie exemplaren naar partijen met het verzoek die te ondertekenen en aan hem terug te sturen. Iedere partij ontvangt een door beide partijen ondertekend exemplaar. Het derde exemplaar is bestemd voor de administratie van de mediator.
|